Η πραγματική επιστήμη πίσω από τη φλεγμονή δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των δημοφιλών διαιτών, που υπόσχονται ραγδαία απώλεια βάρους (FAD Diets). Υπάρχει μεγάλη αντιδικία στην «κοινότητα ευεξίας» και ένας από τους όρους που πετιέται συνεχώς είναι ο όρος “φλεγμονώδης”.

Οι δημοφιλείς δίαιτες αποκλεισμού, όπως η δίαιτα Whole30, περιορίζουν ολόκληρες κατηγορίες τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των σιτηρών και των γαλακτοκομικών προϊόντων – υπό την «ένδειξη» ότι είναι “φλεγμονώδη”. Ένα άλλο πρωτόκολλο, η δίαιτα “autoimmune paleo” ή αλλιώς AIP, ισχυρίζεται επίσης ότι μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και την “ήρεμη φλεγμονή στο σώμα” εξαλείφοντας όσπρια, σπόρους, γαλακτοκομικά, αυγά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, συγκεκριμένα λαχανικά (όπως ντομάτες, πιπεριές, πατάτες και μελιτζάνες), ελαιόλαδο, ορισμένα καρυκεύματα και, ειρωνικά, μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές της φύσης: την σοκολάτα. Έπειτα, υπάρχει και ο φόβος ενάντια στις φυσικές φυτικές ενώσεις που ονομάζονται λεκτίνες, για τις οποίες μια νεότερη FAD Diet (δηλαδή δίαιτα που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους) δηλώνει ότι είναι τόσο τοξικές όσο και φλεγμονώδεις.

Η λύση; Αποφύγετε πάση θυσία, τα φασόλια και τα όσπρια, τα ολικής άλεσης, τα κάσιους, το κολοκύθι, συγκεκριμένα λαχανικά και, αν πρέπει να τρώτε σιτάρι, επιλέγετε το άσπρο αλεύρι ενάντια στα ολικής άλεσης προϊόντα. 

ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ, τι?


Πώς οποιοσδήποτε από τους υποστηρικτές αυτού του είδους διατροφής μετράει την φλεγμονή; Μπήκαν όλοι μαζί μια νύχτα και συλλογικά συμφώνησαν να εξαπολύσουν μια εκστρατεία επίθεσης κατά των προϊόντων ολικής άλεσης, των οσπρίων, των λαχανικών και των σπόρων; Πώς αυτά τα τρόφιμα μπήκαν σε λίστες διατροφικού αποκλεισμού; Με υπερνικά – ακριβώς επειδή υπάρχει πραγματική επιστήμη που μπορεί να μας πει τι τρόφιμα ή διαιτητικά συστατικά συμβάλλουν πραγματικά στην μετρήσιμη φλεγμονή στο σώμα και πως μοιάζει μια αντιφλεγμονώδης διατροφή, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

Γνωρίστε τον δείκτη φλεγμονής της τροφής (Dietary Inflammatory Index) ή αλλιώς DII. Είναι ένα εργαλείο που βασίζεται σε τεκμήρια και έχει αναπτυχθεί από ερευνητές που εξέτασαν πάνω από 1.900 – ναι, χίλιες εννιακόσιες – ερευνητικές μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση ορισμένων τροφίμων ή συστατικών των τροφίμων σε έναν από τους έξι δείκτες συστηματικής φλεγμονής στο σώμα.

Με βάση αυτό το τεράστιο σώμα επιστημονικής βιβλιογραφίας, δημιούργησαν έναν κατάλογο με 45 θρεπτικά συστατικά και ολόκληρα τρόφιμα με αποδεδειγμένη επίδραση στη φλεγμονή και έδωσαν σε κάθε μία βαθμολογία με έναν αρκετά πολύπλοκο τρόπο, που έλαβε υπόψη την ποσότητα αλλά και την ποιότητα διάφορων μελετών. Οι αρνητικές βαθμολογίες υποδηλώνουν ότι ένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό έχει αντιφλεγμονώδη δράση, οι θετικές βαθμολογίες συνεπάγονται προ-φλεγμονώδη δράση και οι βαθμολογίες στο (ή κοντά στο μηδέν) είναι ουδέτερες.

Τα πιο αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά του δείκτη DII είναι διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως:

➡️Flavones (Φλαβόνες) , όπως οι χρωστικές που απαντώνται στα κόκκινα-μοβ λαχανικά της οικογένειας των στρυχνοειδών λαχανικών (“nightshade” family), και συμπεριλαμβάνει τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες.
➡️Isoflavones (Ισοφλαβόνες), όπως εκείνες που απαντώνται στη σόγια, το όσπριο που κάθε δίαιτα αποκλεισμού αγαπά να μισεί.
➡️Beta carotene (Β-καροτένιο), που βρίσκεται στα πορτοκαλί λαχανικά, όπως επίσης και στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνη όπως το κολοκύθι και οι κολοκύθες. 
➡️Flavonols (Φλαβονόλες), ενώσεις που απαντώνται σε κρεμμύδια, λάχανα, μπρόκολα και φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα.
➡️Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία απαντώνται σε λιπαρά ψάρια, στον λιναρόσπορο, σε καρύδια και σε σπόρους chia. και
➡️Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τις φράουλες και την παπάγια, καθώς επίσης και στις ντομάτες, στις χρωματιστές πιπεριές και στις πατάτες.

Ορισμένα ολόκληρα τρόφιμα όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ βαθμολογούνται επίσης πολύ ευνοϊκά στο αντιφλεγμονώδες φάσμα, όπως και το πράσινο και το μαύρο τσάι. Το μαγνήσιο, αν και δεν είναι αντιοξειδωτικό, είχε επίσης ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες σκορ.

Τα πιο πλούσια τρόφιμα σε μαγνήσιο βρίσκονται συνήθως μεταξύ εκείνων που απαγορεύονται στις «αντιφλεγμονώδεις δίαιτες» του εμπορίου, όπως το tofu, τα φασόλια, όλοι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ολικής άλεσης και η σοκολάτα. Οι φυτικές ίνες έχουν επίσης ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Εξαλείψτε αυτά τα τρόφιμα που προάγουν την υγεία με δική σας ευθύνη!

Οπότε ποια τρόφιμα είναι φλεγμονώδη; Τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερόλη βαθμολογούνται αρκετά ψηλά στο προ-φλεγμονώδες φάσμα. Σκεφτείτε το αυτό όταν συναντήσετε τον ισχυρισμό ότι οι δίαιτες, όπως η κετογόνος και η δίαιτα των σαρκοφάγων, χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζωικά λιπαρά, υποτίθεται πως μειώνουν τη φλεγμονή.

Ο DII (δείκτης φλεγμονής της τροφής) όχι μόνο μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τις φλεγμονώδεις ιδιότητες (ή όχι) συγκεκριμένων τροφίμων, αλλά μπορεί επίσης να αξιολογήσει τυχόν διατροφικά πρότυπα. Οι δίαιτες που είναι αντιφλεγμονώδεις θα βαθμολογούνται με έναν αρνητικό αριθμό, γενικά κάπου μεταξύ μηδέν και μείον εννέα, με τον μικρότερο αριθμό να αντιπροσωπεύει ένα περισσότερο αντιφλεγμονώδες διαιτολόγιο.

Οι δίαιτες που είναι πολύ προ-φλεγμονώδεις θα έχουν θετικές βαθμολογίες DII, με υψηλότερους αριθμούς να αντιπροσωπεύουν περισσότερο φλεγμονώδεις δίαιτες και να μεγιστοποιούνται στον αριθμό οκτώ. Οι ερευνητές που ανέπτυξαν το DII έχουν επίσης δημιουργήσει μια δωρεάν εφαρμογή (πάτημα για να ανοίξει το σχετικό άρθρο) για  που σας δίνει τη δυνατότητα να αναλύσετε και να βαθμολογήσετε τη δική σας δίαιτα (Είμαι παμφάγος που ακολουθεί δίαιτα μεσογειακού στυλ και σημείωσα αρνητικό 4,54 στο κουίζ).

Τα διατροφικά πρότυπα που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και πιθανόν να αποδώσουν καλά στο δείκτη φλεγμονής (DII) είναι η μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH, η αντιφλεγμονώδης διατροφή του Dr. Weil, η δίαιτα pescatarian (ή μια χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι) όπως επίσης και δίαιτες vegan ή vegetarian. Υπάρχουν και άλλα.

Η υψηλή προσκόλληση σε τέτοια διατροφικά πρότυπα, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να συνδέεται με θετικά αποτελέσματα για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου καρκίνου έως την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε μία μελέτη που είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες του DII (ένδειξη όπως αναφέραμε μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας) είχαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης σε σχέση με εκείνες που είχαν υψηλότερες βαθμολογίες του δείκτη DII. Αντιστρόφως, τα προ-φλεγμονώδη πρότυπα διατροφής, όπως μετρήθηκαν με τη βαθμολογία του δείκτη DII, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες.

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ενιαία «αντιφλεγμονώδης δίαιτα», και κανένα από τα τρόφιμα που συνήθως ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα φλεγμονώδες από τις δημοφιλείς «δίαιτες του εμπορίου» έχει πολλά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει αυτή την αξίωση. Ενώ μερικές από αυτές τις δημοφιλείς δίαιτες αποκλεισμού μπορεί πράγματι να παράγουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία, φαντάζομαι ότι οφείλεται στη σκληρή τους γραμμή κατά της ζάχαρης και των επεξεργασμένων τροφών και στην επιβολή της υψηλής πρόσληψης λαχανικών, παρά ως αποτέλεσμα των εξαλείψεων αντιφλεγμονωδών τροφών όπως οι φακές, το κριθάρι ή οι μελιτζάνες, οι οποίες, ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν τρώνε σε τόσο μεγάλη ποσότητα.

Εν τέλει, επιλέξτε οποιοδήποτε επιστημονικά έγκυρο αντιφλεγμονώδες πρότυπο δίαιτας σας αρέσει περισσότερο και αποκομίστε τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής, της οποίας το αντιφλεγμονώδες δυναμικό έχει κάποια πραγματική επιστήμη πίσω από αυτό.

By Tamara Duker Freuman (MS, RD, CDN Clinical Nutritionist)

Μετάφραση: Περογιαννάκης Γιώργος (RD, απόφοιτος Χαροκοπείου    Πανεπιστημίου)

Link Πηγής

https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2018-10-11/your-anti-inflammatory-diet-is-probably-just-the-opposite?fbclid=IwAR3woU6PKhq7sfByNMGW0JYf-atELZs_nPZqBWqy15DXOM0b7Xd3k6_HcKk