Η έρευνα που αποκαλύπτει την έλλειψη αξιοπιστίας των Influencers σε θέματα διατροφής!

Είναι γεγονός ότι οι συζητήσεις για τη διαχείριση του βάρους στα social media έχουν μεγάλη επιρροή και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Ποιος είναι, όμως, ο βαθμός αξιοπιστίας των περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την επιστήμη της διατροφής στα social media, και, εν τέλει, παρέχονται από διαπιστευμένους επιστήμονες υγείας ή από influencers, που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο;

 Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να μας απαντήσει μια νέα μελέτη, που αξιολόγησε τις πληροφορίες διατροφής και διαχείρισης βάρους που παρέχονται από τους πιο γνωστούς Βρετανούς Influencers, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι μη έγκυρες και αναξιόπιστες στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

  Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο (28 Απριλίου-1 Μαΐου), αποκαλύπτουν ότι μόνο ένας από τους εννέα πιο δημοφιλείς bloggers της Μεγάλης Βρετανίας πληρούσε τα κριτήρια σε σχέση με την διαφάνεια, αξιοπιστία και εγκυρότητα των πληροφοριών που παρείχε. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος είναι πτυχιούχος και εγγεγραμμένος διατροφολόγος στην Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων.

   Μεταξύ άλλων οι ερευνητές ανέφεραν ότι: «Βρήκαμε ότι η πλειοψηφία των blog δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για τη διαχείριση του βάρους, δεδομένου ότι συχνά παρουσιάζουν μια γνώμη ως γεγονός και δεν έχουν σχέση με τις διατροφικές συστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό είναι δυνητικά επιβλαβές, καθώς αυτά τα blog απευθύνονται σε τόσο ευρύ κοινό.»

    Τέλος, οι Influencers επιλέχθηκαν με βάση την ύπαρξη περισσότερων από 80.000 followers σε τουλάχιστον έναν ιστότοπο κοινωνικών μέσων, την επαλήθευση με «μπλε τικ» (αναγνώριση ότι ασκούν επιρροή στον τομέα τους) σε τουλάχιστον δύο ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ένα ενεργό blog διαχείρισης βάρους.

Επιστημονική επιμέλεια: Περογιαννάκης Γιώργος, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/eaft-ssc042919.php

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *