🍫Μαύρη Σοκολάτα VS Σοκολάτα Γάλακτος 🥛🍫

📍Η διαφορά τους δεν βρίσκεται στις θερμίδες (όπως πολλοί πιστεύουν) αλλά είναι κυρίως ποιοτική.⁣

📍Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) και συγκεκριμένα την επικατεχίνη, η οποία φαίνεται να προάγει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το γάλα που περιέχεται στην σοκολάτα γάλακτος μειώνει σημαντικά την απορρόφηση της επικατεχίνης από τον οργανισμό.⁣


📍Συστηματική ανασκόπηση (περιλαμβάνει αρκετές μελέτες) του 2011 αναφέρει πως,⁣
εκτός από την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης, οι παρεμβάσεις με προϊόντα κακάο φαίνεται να μειώνουν σημαντικά την ‘κακή’ χοληστερόλη (LDL) και την ολική χοληστερόλη στο αίμα. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στην ‘καλή’ χοληστερόλη (HDL) και τα τριγλυκερίδια.⁣

📍Παρά τους περιορισμούς της συγκεκριμένης ανασκόπησης και της γενικότερης δυσκολίας στην μελέτη της επίδρασης ενός τροφίμου στον άνθρωπο, η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιθανό ότι ωφελεί την υγεία αν και η κατανάλωση της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω του υψηλού θερμιδικού της περιεχομένου.

Πηγές:
[1] Mauro Serafini et. al., Nature (2003)
[2] OA Tokede et. al. European Journal of Clinical Nutrition (2011)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *