Ποια είναι τα καλύτερα αποξηραμένα φρούτα?🤔

✔️Για την σύγκριση θα αρκεστούμε σε δύο στοιχεία των αποξηραμένων φρούτων που είναι το διατροφικό σκορ & η ποιότητα των αντιοξειδωτικών.⁣


📍Το διατροφικό σκορ διαμορφώθηκε έπειτα από σύγκριση των θερμίδων, των φυτικών ινών, του καλίου, του ασβεστίου και του σιδήρου των αποξηραμένων φρούτων. Η ισοψηφία στην πρώτη θέση ήταν μεταξύ του σύκου και του βερίκοκου.⁣


📍Η ποιότητα των αντιοξειδωτικών έχει να κάνει με δύο παραμέτρους: 1ον κατά πόσο υπάρχουν φαινολικές ενώσεις (που φαίνεται να είναι πιο ισχυρές από τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες και για αυτό είναι τόσο σημαντικές) και κατά 2ον ποια είναι η αποτελεσματικότητα αυτών στον οργανισμό. Σε αυτή την κατηγορία υπεροχή είχαν τα σύκα και τα δαμάσκηνα.⁣


📍Η σύγκριση συμπεριέλαβε τα εξής αποξηραμένα φρούτα: σύκο, χουρμάς, βερίκοκο, cranberry, σταφίδα, δαμάσκηνο.⁣


✔️Βέβαια, είναι πολύ σημαντική και η ατομική αρέσκεια προς ένα τρόφιμο, οπότε ο στόχος είναι η γενικότερη αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, είτε φρέσκων είτε αποξηραμένων.⁣

Πηγή:
Joe A Vinson et. al. “Dried Fruits: Excellent in Vitro and in Vivo Antioxidants”, Journal of the American College of Nutrition, 2004

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *